fbpx

De beste motor voor wheelies?

Niet iedere motor is even geschikt voor wheelies, er zijn dan ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De meest gebruikte motoren voor het stuntrijden zijn 600cc sport motoren, deze hebben de ideale balans tussen vermogen en gewicht. Wil je je echt gaan richten op stuntrijden, dan is een 3 of 4 cilinder motor een goede keuze, vooral omdat deze ook op stationair toerental erg sterk zijn.

Maar als beginner kun je ook met een 1 of 2 cilinder perfect uit de voeten, deze motoren hebben vaak veel koppel waardoor ze makkelijk op het achterwiel gaan.

Photo by Ivanos Cameraman

Zithouding

Wanneer je al eens een wheelie les hebt gevolgd, dan weet je dat een comfortabele zithouding enorm belangrijk is voor wheelies.
Een naked bike geeft door de rechte zithouding de meeste controle wanneer je op 1 wiel rijdt. Op een racer met clip-ons zit je meer voorover gebogen, waardoor je meer gewicht op het voorwiel hebt. Hierdoor moet je het voorwiel hoger trekken om op het balanspunt te komen. Het brede stuur van een naked geeft ook meer vertrouwen bij het landen van de wheelie.

Smering

Ook de smering van de motor is een belangrijk punt, niet iedere motor is namelijk ontworpen om kilometers lange wheelies te maken. De Suzuki SV650 bijvoorbeeld, stond er om bekend motorschade te ondervinden aan de voorste cilinder wanneer er veel mee op het achterwiel werd gereden.

Als je tijdens wheelies ondervind dat het olielampje gaat branden dan moet je dit zeker nakijken.

Voor sommige motoren bestaan er modificaties om de olieaanzuiging in het carter aan te passen. Bij de meeste motoren is dit echter niet nodig voor “gewone wheelies”. Ga je echter voor de stijle 12 o’clock wheelies dan is het wel aan te raden dit na te kijken. Bij mijn eigen stunt motors is het voldoende om een halve liter extra motorolie toe te voegen, hierdoor blijft de altijd de oliedruk behouden. Maar dit verschilt natuurlijk per motor.

Klein beginnen?

Wil je het balanspunt oefenen zonder al te veel risico op schade en of verwondingen? Dan zijn er genoeg kleinere motors op de markt waarmee je perfect uit de voeten kan.

De Honda MSX 125 “Grom” bijvoorbeeld heeft een enorme fun factor en ook in originele toestand leent deze zich perfect voor wheelies.

Er zijn ook een massa aan stunt onderdelen te koop voor deze bikes, zoals valbescherming en 12 o’clock bars.
Dus gaat het eens mis, dan stap je gewoon weer op en probeer je het opnieuw!

Grom wheelie
Photo by @Rown_media

Carburateur of injectie?

Begin je net met wheelies dan is een motor met carburateur opzich geen probleem. Maar wanneer je echt je grenzen begint te verleggen en langere, of vooral stijlere wheelies gaat doen dan kan het zijn dat je tegen beperkingen aanloopt. Zeker in de 12 o’clock positie krijgt de motor dan op een gegeven moment geen benzine meer. Dit probleem heb je met een injectie motor niet, deze blijven draaien in iedere positie.

Conclusie

In principe is het mogelijk met iedere motor wheelies te rijden, of je nu een super motard, een naked of een sportbike hebt. De één is net wat makkelijker als de ander. 
Uiteindelijk kun je ook iedere motor aanpassen zodat deze makkelijker op één wiel gaat.
In een volgend artikel gaan we hier dieper op in en laat ik je zien hoe je een stuntmotor bouwt.

Hopelijk was dit artikel behulpzaam in je zoektocht naar de ultieme wheelie motor!

Johnnie Do
Johnnie Do | Photo by @twistedfreestyle

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan hieronder een reactie achter.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Over de auteur

Johnnie Do

Johnnie Do

John den Ouden, ook wel bekend als Johnnie Do is een voormalig kampioen motor stuntrijden met meer dan 18 jaar ervaring.

4 reacties op “De beste motor voor wheelies?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *